Yeşimliler İnovasyon ve Yaratıcılık Eğitimi’nde

                                                                                                      19 Şubat 2018

 

Yeşimliler İnovasyon ve Yaratıcılık Eğitimi’nde

 

 

Yeşim’in Yenileşim ve Yaratıcılık Grubu, Tasarım ve Ar-Ge Departmanı çalışanları, Sosyal Kulüp Liderleri ve Valilik AB merkezi çalışanları, Valilik AB Proje ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Eğitim ve Proje Koordinatörü Dr. Arzu Erdi tarafından verilen yaratıcılık eğitimde buluştu.

 

Yeşim çalışanlarının mesleki gelişimini desteklerken, inovasyon ve yaratıcılık konularındaki yetkinliklerini de arttırmaya devam ediyor. Yeşim ve Bursa Valiliği AB Proje ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nin geçtiğimiz aylarda imzaladıkları İnovasyon konusundaki protokol sonrasında bu konuda ortak çalışmaların ilkini gerçekleştirdiler.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Valilik AB Proje ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Eğitim ve Proje Koordinatörü Dr. Arzu Erdi Yeşim’de inovasyon ve yaratıcılık konusunda bir eğitim verdi. Yeşim’de gerçekleştirilen eğitimde Erdi, kalite ve verimlilikle fark yaratma ve rekabet etme döneminin çok gerilerde kaldığını, yaratıcılığın ve yeniliğin güçlü bir rekabet çerçevesinde hayatta kalmanın anahtarı olduğunu vurguladı.

Çeşitli uygulamalarla katılımcıların da yaratıcı çalışmalar yaptığı eğitimde Erdi “Günümüz pazar koşullarında ayakta kalmanın ve başarılı olmanın tek yolu yenilikçilik. Bilişim sektöründeki gelişmeler, pazarların genişlemesi, özellikle yenilikçi pazarlarda kapasite sınırının olmamasına veya oldukça yükselmesine neden oldu. İşletmeler, böyle bir ortamda rekabette başarılı olabilmek için yeniliğe önem vermek zorundalar. Yenilikçi pazarlarda en önemli rekabet aracının yenilik üretmek olduğu unutulmamalı.” dedi.  

Eğitime katılan Yeşimlilerin sordukları sorularla interaktif bir şekilde geçen eğitimde Erdi, yaratıcılığın geliştirilebilir bir beceri olduğununda altını çizerek şunları söyledi: “Yenilikçiliğin DNA’sını da yaratıcılık oluşturmaktadır. Yenilikçilik «Yaratıcı Düşünce»nin, pazarlanabilir bir ürüne ( mala/hizmete) « sosyal katma değer» sağlayan bir kavrama dönüştürülmesidir. Yaratıcılık denildiğinde aklımıza ilk şu sorular geliyor. ‘Yaratıcı olanlar özel insanlar mıdır? Yaratıcılık belirli alanlar için mi geçerlidir? Problem çözmek mi demektir?’ Araştırmalar zeka ve yaratıcılık arasında bir bağlantının olmadığını söylüyor. Her zeki insanda yaratıcılık becerisinin olmadığını fakat yaratıcı olabilmek için de IQ’nun 125 altında olmaması gerektiğine vurgu yapıyorlar. Bu da bize yaratıcılığın öğrenilebilir, geliştirebilir bir beceri olduğunu gösteriyor. Yaratıcılığın sanat gibi belirli alanlarda daha baskın olduğunu biliyoruz. Ancak gerçekte, bilim adamları, teknoloji uzmanları, iş adamları, eğitimciler, herkes kendi yaptığı işte yaratıcı olabilir. Yaratıcılık yalnızca belirli tür etkinliklere özgü bir kavram değildir. İnsan zekasının etkin bir biçimde katıldığı her faaliyette yaratıcılık mümkündür. Problem çözmek yaratıcı sürecin bir öğesidir. Ancak yaratıcılığı, yalnızca problem çözmekle eşdeğer kabul etmek çok da doğru değildir. Yaratıcılık, problem çözmek kadar problem bulma sürecidir de diyebiliriz.”

Yalın yönetim konusunda yaratıcı bir uygulama çalışmasının da gerçekleştiği eğitimde Erdi, yaratıcılığın iş yapış şekillerine aktarılmasının başarılı çalışmaları beraberinde getireceğini belirterek eğitimi sonlandırdı.

Bursa Valiliği AB Proje ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ile imzalanan protokol çerçevesinde inovasyon ve yaratıcılık konusundaki eğitimler önümüzdeki dönemlerde de devam edecek.