30 Mart 2018
Yeşim’den Ana Baba Okulu
Evde İşte Eşitlik projesi kapsamında Yeşimli anne ve babalar ile kreş öğrencilerine yönelik olarak başlatılan “Ana Baba Okulu” ikinci dönem mezunlarını verdi.
Yeşim’in, iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kadına yönelik şiddete tolerans göstermeyen bir iş kültürünün geliştirilmesi için 2015 yılında başlattığı proje devam ediyor. Proje kapsamında Mor Salkım Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği ile birlikte geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiği “Ana Baba Okulu” geçtiğimiz günlerde de 2017-2018 dönemi mezunlarını verdi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak üzere hayata geçirilen ve bu yıl ikincisi gerçekleşen Ana Baba Okulu’nda Yeşim çalışanlarına ve 5-6 yaş grubu öğrencilerine yönelik Mor Salkım Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği eğitmenleri tarafından eğitimler verildi.
Mor Salkım Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği Eğitmenlerinden aynı zamanda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Burcu Üzümcüler tarafından verilen eğitimler 7 farklı eğitim konusundan oluştu ve yaklaşık 5 ay sürdü.
Geçtiğimiz günlerde de eğitimlere düzenli katılan 25 çalışana Yeşim konferans salonunda gerçekleşen bir törenle Ana Baba Okulu sertifikaları verildi. Törende katılımcılara sertifikaları, Sosyal Uygunluk ve İnsan Kaynakları Direktörü Fatoş Hüseyinca ve Yeşimli yöneticiler takdim etti. Tören Yeşim’in showroom’larında düzenlenen kokteyl ile son buldu.
Yaklaşık 5 ay boyunca devam eden eğitimlere 25 veli ve çocukları katıldı. Kasım ayında başlayan eğitimlerde velilere yönelik dört, çocuklara yönelik ise üç ayrı eğitim gerçekleştirildi. Velilere yönelik eğitimler, 3 Kasım’da “Aile içi İletişim”, 6 Aralık’ta “Çocuklarla İletişim”, 3 Ocak’ta “Mutlu evliliklerde kadının rolü”, 19 Ocak “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlıklarında gerçekleşti. Ayrıca çocuklara yönelik cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitimler verildi, çocukların anlayabileceği dilde oyunlarla desteklendi.
Eğitimlerin sonunda velilere uygulanan anket sonuçları ise eğitim programının başarısını kanıtlar nitelikteydi. Katılımcıların %93’ü anne baba ve çocuklara yönelik gerçekleştirilen eğitimlerden memnun kaldığını belirtti. %97’si ise başlayacak diğer eğitimlere de katılmak istediğini dile getirdi. Katılımcıların %94’ü kreşte çocuklarla gerçekleştirilen çalışmaların etkisini çocuğunda farkettiğini belirtirken, %96’sı ise çocuklara eşit davranmanın ve kullanılan dilin etkisini farkettiğini, uygulamaya başladığını dile getirdi. Katılımcıların %96’sı aldığı eğitim ile aile ve çocuk ilişkilerinin olumlu yönde değiştiğini bildirdi.
Evde İşte Eşitlik projesi için firma içinden yöneticilerin yer aldığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi liderliğinde “Eşit doğduk, eşit yaşayalım” sloganıyla yola çıkan Yeşim, Bursa’daki fabrikasında 2 bin 300 kişiye istihdam sağlıyor.