Yeşim, yeşil fabrika konsepti ile üretimini sürdürüyor

 

                                                                                                                              07 Haziran 2018

Yeşim, yeşil fabrika konsepti ile üretimini sürdürüyor

 

Bursa’daki 340 bin metrekarelik tesisinde yaptığı üretimin yüzde 90’ını ihraç eden Yeşim-Almaxtex Tekstil, çevrenin korunması vizyonuna uygun olarak yeşil fabrika konseptiyle üretime devam ediyor. Yeşim Grup CEO’su Şenol Şankaya, çevreyle ilgili uzun yıllardır yürüttükleri çalışmaları firmanın iş süreçlerine de entegre ettiklerini ifade ederek, çevre dostu sürdürülebilir faaliyetleriyle, 2000 yılından bu yana faaliyette olan arıtma tesisiyle, enerji dostu projeleriyle, atıkları azaltma ve geri kazanım çalışmalarıyla üretimin her aşamasında doğaya zarar vermemeyi kendilerine ilke edindiklerini kaydetti.

 

Dünya hazır giyim sektöründe aynı çatı altında iplikten mamul ürüne kadar tüm işlemleri kendi bünyesinde yapabilen en büyük dört entegre tesisten biri konumunda olan Yeşim, hazır giyimde ve ev tekstilinde dünya markaları ile yaptığı stratejik ortaklıkların yanı sıra, pek çok dünya markasına da üretim gerçekleştiriyor. Yeşim-Almaxtex Tekstil’in Bursa’nın hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının dörtte birini tek başına karşıladığını ifade eden CEO Şenol Şankaya, tüm bu süreçte doğaya dost üretim yaptıklarını söyledi.

Çevre dostu sürdürülebilir faaliyetleriyle, 2000 yılından bu yana faaliyette olan arıtma tesisiyle, enerji dostu projeleriyle, atıkları azaltma ve geri kazanım çalışmalarıyla üretimin her aşamasında doğaya zarar vermemeyi kendilerine ilke edindiklerinin altını çizen Şankaya, “Yeşim kurulduğu günden bu yana sosyal sorumluluklarına sahip çıkmış, yeşil fabrika anlayışı doğrultusunda üretim yaparak çalışanlarına, müşterilerine, fason ve tedarikçilerine örnek olmayı, toplumu da bu konuda bilinçlendirmeyi hedeflemiştir. Firmamız uzun yıllardır yürüttüğü çevre ile ilgili çalışmaları, firma iş süreçlerine de entegre etmeyi başardı. İnsan odaklı anlayışla yürüttüğümüz faaliyetleri, uluslararası standartlarda uygulanabilir ve gelişime açık bir sistematiğe oturtarak, performans kriterleriyle de takip ediyoruz. Yeşim’in üretimde bu konudaki çalışmalarına; Küresel İlkeler Sözleşmesi, Oekotex Standard 100, ISO 50001, GOTS, OEKOTEX SteP ve OCS belgeleri, Bluesign ve BCI üyeliği yön vermektedir” diye konuştu.

“Topluma ve doğaya karşı taahhütlerimiz var”

Yeşim’in topluma ve doğaya karşı sorumluluklarını yerine getirmek adına çeşitli taahhütleri olduğunu ifade eden Şankaya, “Çevrenin kirlenmesini önlemek, kirliliği kaynağında azaltmak ve çevresel faaliyetleri ulusal mevzuata, uluslararası kabul görmüş yönetim sistemi standartlarına uygun olarak yürütmek en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca müşterilerimizin çevre ile ilgili kurallarını sürekli olarak izlemeyi, bu kurallara uygun şekilde faaliyet göstermeyi, tüm çalışanlarımıza eğitimlerle çevre bilinci kazandırmayı ve tedarikçilerimizin de çevresel konulardaki gelişimine katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz” diye konuştu. Şankaya, günlük 7 ton su arıtma kapasitesi olan tesisin, 2013 yılından bu yana da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Atık suların online izlenmesi” uygulaması kapsamında online takip edildiğine dikkat çekti. Yeşim’in doğa dostu markalarının ‘yeşil fabrika’ konseptinde yapılan üretimin ve firma vizyonunun simgesi konumunda olduğuna değinenen Şankaya sözlerine şöyle devam etti: “2010 yılında Yeşim Organic, 2011 yılında da Yeşim Recycle markasının patentini aldık. Son olarak da kalıcı anti mikrobiyel özelliği ile giyildiğinde koku yapmayan, termal, nem konforu ve hızlı kuruma ve ütü istememe özelliği olan, doğa dostu bir kumaş ürettik. İnsanların hayatını kolaylaştırması nedeniyle Comfort Life ürünler segmentinde Yeşim’in müşterilerine sunulmaya başlanan bu kumaş, karbon ayak izinin düşük olması nedeniyle de doğa dostu kumaş olarak konumlandırılıyor. Firma olarak ürettiğimiz ürünlerin kendi yaşam döngüsünde çevreye zararlı etkisini azaltmayı hedefliyoruz. Bunun için de kaynakları daha az tüketerek, ürünleri tekrar kullanarak, yeniden işleyip kullanılır hale getirerek doğaya dost üretim için alternatif çalışmalar yürütüyoruz.”