Kanserden korunmak mümkün

                                                                                                        09 Nisan 2019

 

Kanserden korunmak mümkün

 

Her organın kanseri farklı bir gelişim süreci sergilese de erken teşhis edildiği takdirde kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, kansere neden olduğu ispatlanmış faktörleri hayatımızdan çıkarmamız gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de tek çatı altında en fazla kadın çalışan istihdam eden firmalardan biri olan Yeşim’in Kadın ve Çocuk Kulübü ve Uludağ Soroptimist Kulübü iş birliğiyle hayata geçirilen “Kelebeğin Dünyası” projesi söyleşileri devam ediyor. Kadınların eğitim, sağlık ve kişisel gelişim konularında farkındalığını arttırmak amacıyla organize edilen etkinlik; Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Yeşim’de yer alan Mavi Konferans Salonu’ndaki programda Yeşimlilerle bir araya gelen Op. Dr. Servet Yetgin, “Çağımızın vebası kanserden korunma yolları” isimli bir sunum yaptı. Kanser hastalığını hücrelerin genetik şifresinde meydana gelen bozukluk olarak tanımlayan Op. Dr. Yetgin, söz konusu bozuklukların hücrelerin anormal olarak çoğalmasına ve kanserin ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti. Yaşam boyunca insan vücudundaki hücrelerin ve dokuların kendini onarma ve tamir etme potansiyeli olduğunu belirten Op. Dr. Yetgin, söz konusu hücre artışının bir kanuna bağlı gelişmek zorunda olduğunu ve kontrol altında kalması gerektiğini kaydetti.

Op. Dr. Yetgin kanser vakalarının giderek arttığına, kanserin önlenebilir bir hastalık olup olmadığına, kanserde erken tanının önemine ve kanseri tetikleyen belli başlı risk faktörlerine de değinerek; “Son yıllarda kanser vakalarının arttığı ya da teşhis ve tanı yöntemlerinin geliştiği ile ilgili çeşitli tezler var. Şurası bir gerçek ki endüstrileşmiş toplumlarda kanser vakalarına daha sık rastlanıyor. Kanserojen faktörler ve endüstriyel gıdalar kanseri arttırıyor. Şunu bilmemiz lazım ki her organın kanseri farklı bir gelişim süreci sergilese de erken teşhis olduğu takdirde kanser önlenebilir bir hastalıktır. Örneğin rahim ağzı kanserine bir virüsün yol açtığının tespit edilmesi ile söz konusu hastalıktan korunmak için bir aşı yeterli oluyor. Kalın bağırsak kanserini de vakitlice önlem alındığı takdirde önlememiz mümkün” diye konuştu.

Op. Dr. Yetgin şöyle devam etti: “Kansere neden olduğu ispatlanmış faktörleri hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre her yıl 8 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybediyor ve bunun 4 milyonu 65 yaş altı. Buna göre her 6 kişiden 1’inin kanser nedeniyle öldüğünü söyleyebiliriz. Ülkelerin gelişme düzeyleri arttıkça kanser saptama oranı da yükseliyor. Ülkemizde de her yıl 150-160 bin yeni kanser vakası ortaya çıkıyor ve her yıl kansere bağlı 90 bin ölüm yaşanıyor. Kanser görülme sıklığı AB ve ABD’den daha düşük. Kansere yol açan temel faktörler arasında sigara, alkol, obezite, beslenmeye ait faktörler ve hareketsiz yaşam başı çekiyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türleri akciğer, prostat, kolon, mesane, mide ve karaciğer olarak sıralanırken, kadınlarda ise meme, tiroid, kolon, uterus serviksi, utereus korpusu ve akciğer olarak dikkat çekiyor. 1-31 Mart tarihleri arası kolon kanseri farkındalık ayı olarak kutlanıyor. Kolon kanseri genel itibarı ile en sık görülen 3. kanser türü ve kansere bağlı ölümlerde de 2. sırada. Her 20 kişiden 1’inde risk var ve kadınlarla erkekler eşit riske sahip. 50 yaş üstü olanlar, ağırlıklı olarak işlenmiş gıdalarla beslenenler, obezite grubunda olanlar, sigara-alkol kullananlar ve tip 2 diyabetli olanlar ağırlıklı risk grubunda bulunuyor.”