Yeşim, kreş çalıştayına ev sahipliği yaptı

                                                                                                                             05 Aralık 2018

 

Yeşim, kreş çalıştayına ev sahipliği yaptı

Yeşim Akademi, Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu tarafından organize edilen ve iş dünyası temsilcileri ile BM ajanslarının katıldığı “İş Dünyasında Çocuk Bakım İhtiyacı” başlıklı seminere ev sahipliği yaptı. Etkinlikte, kadın çalışanların kreş hizmetlerinden daha etkin faydalanması ve iş gücü piyasasında daha fazla yer alması adına iş dünyasının gerçekleştirmesi gerekenlerle ilgili yol haritası çizildi.

Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu üyesi şirketlerin katılım gösterdiği programda kadın - erkek tüm çalışanların iş hayatında daha verimli ve etkin var olabilmeleri adına ihtiyaç duydukları kreş ve çocuk bakım hizmeti masaya yatırıldı. 30 Kasım tarihinde Yeşim Akademi’nde gerçekleştirilen programa; Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu üye şirket temsilcilerinin yanı sıra, Global Compact Türkiye yöneticileri, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve PwC Türkiye yetkilileri de katıldı. 

Açılışta söz alan Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Yeşim Grup Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, iş dünyasının öncelikli sorunları arasında yer alan kadın istihdamının artırılması adına öne çıkan en önemli konunun evdeki çocukların bakımı olduğuna dikkat çekti. Cesur, 2019’da bu konuda güçlü bir çalışma yapma hedefinde olduklarını ifade ederek, “Bu önemli soruna hep birlikte çözüm üretebilirsek, kadının istihdamda daha fazla yer almasını sağlama ve çarpan etkisi ile bu sinerjiyi artırma şansımız var.” diye konuştu. Cesur, şöyle devam etti: “Bugünkü etkinlik ile iş dünyasının ve STK’ların kreş hizmeti ile ilgili farklı uygulamalarını dinleme şansı bulacağız. Yeşim olarak bizim de 30 yıllık bir kreşimiz var. Son yıllarda iş dünyası kreşle ilgili çalışmalarına hız vermeye çalışırken, biz bu konuyla ilgili derin bir tecrübeye sahibiz. İş dünyası açısından kreş organizasyonunun nasıl yapılacağı ile ilgili yol haritası oluşturmak son derece önemli. Bu konuyla ilgili her firmanın kendine göre bir yönü vardır ama burada konuşulacak konular, firmalara yeni ufuklar kazandıracaktır. Ayrıca buradan çıkacak sonuçları da tüm Türkiye ve kamuoyu ile paylaşma şansı bulacağız.”

“Raporlama son derece önemli”

Cesur’un açılış konuşmasının ardından seminer öncesi iletilen Kadının Güçlenmesi Anketinin sonuçları Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele tarafından paylaşıldı. Çele, Çalışma Grubu üyesi 36 şirketin 20’sinde kadının güçlenmesine dair hedef ve stratejiler olduğunu, 6’sında kreş bulunduğunu ve 12’sinin de konuyla ilgili raporlama yaptığını belirtti. Çele, raporlamanın firmaların kaydettiği gelişimi takip etmeleri ve birbirlerinden öğrenmeleri adına son derece önemli olduğunun altını çizdi.   

Anket sonuçları sonrası söz alan PwC Türkiye Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı Bilgütay Yaşar da “Çalışanların Çocuk Bakım İhtiyacına Yönelik Mevzuat” isimli bir sunum yaptı. Yaşar, iş dünyası adına kreş konusunun oldukça önemli olduğunu ifade ederek, kadın istihdamını artırmak, gelişmiş bir toplum olmak ve daha da ileri gitmek adına bu konunun halledilmesi gerektiğini belirtti. Yaşar, kadın istihdamı adına en önemli konulardan birinin çocuk bakımı olduğunun altını çizerek, “Ülkemizde okul öncesi eğitim oranı çok düşük. Gelişmiş toplumlar arasında girmek için okul öncesi eğitim sorununu çözmemiz gerek. Kreş konusu, ekonomik politikalar kadar önemli bir konu. Kreş uygulamalarının tek çatı altında toplanmasında ve tanımları oturmakta fayda var. Kreş hizmeti vermeyen firmalar için ceza var ancak ceza oranı çok da yüksek değil. Hem şirketlerin ihtiyaçlarını çözecek hem de kreşleri yaygınlaştıracak ortak bir yol bulunmalı.” diye konuştu. Yaşar, şöyle devam etti: “Kreş yardımları ile ilgili bir istisna var ancak bunun için 2-3 yıl uğraştık. Bugüne kadar yönetmelik kapsamında açılan kreşlerle ilgili Gelir Vergisi Mevzuatında bir istisna yoktu. Sadece kreş açmak zorunda olanlar değil, kreş açmak zorunda olmayanlar da personellerine kreş yardımı yaptığı takdirde kanunda belirlenen miktarlara kadar gelir vergisi hesaplanmayacak. Kanun sadece kadın çalışanlar için çıktı ancak kanunun erkek çalışanlar için de yaygınlaştırılması gerek. Asgari ücretin yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde yapılan yardım, gelir vergisine tabi tutulmayacak.”  

Yaşar’ın ardından söz alan AÇEV Erken Çocukluk Birimi Direktörü Duygu Yaşar da kreş desteği ve kaliteli erken çocukluk bakımı ve eğitimi hakkında bilgi verdi.

Kreş hizmetleri çalıştayı yapıldı

Sunumların ardından moderatörlüğünü AÇEV Savunu ve Strateji Birimi Direktörü Burcu Gündüz Maşalacı’nın yaptığı “Çocuk Bakım İhtiyacına Yönelik Şirket Uygulamaları” başlıklı oturum gerçekleşti. geçildi. Oturumda konuşmacı olarak söz alan Yeşim Akademi Yöneticisi Özlem Şenkoyuncu, Yeşim Kreşinin hizmetleri ve örnek uygulamaları hakkında bilgi verdi. Martur İnsan Kaynakları Direktörü Hülya Alper Polatcan da Kütahya’da bulunan fabrikalarında istihdam edilen kadın çalışanlarına yönelik anlaşmalı kurum modeliyle hayata geçirilen kreş uygulamalarına ilişkin katılımcıları bilgilendirdi. Siemens Üretim ve Lojistik Müdürü Gülşah Öztürk de Siemens bünyesinde hayata geçirilen kreş yardımı süreçlerini paylaştı. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü adına deneyimlerini paylaşan İdari İlişkiler Müdürü ve Eğitim Koordinatörü Levent Eryılmaz da bölgede hayata geçirilen kreş hizmetinin detayları hakkında bilgi vererek, bölge çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen kreş çalışmalarının önemli bir boşluğu doldurduğu üzerinde durdu.

Programın öğleden sonraki ayağında Yeşim bünyesinde 30 yıldır hizmet veren Yeşim Kreşi gezildi ve ardından katılımcılar ile konuşmacıların bir araya geldiği Dünya Kafe metotlu çalıştaya geçildi. Çalıştayda gruplara ayrılan katılımcılar, kreş hizmetinin iş dünyasına sağlayacağı katma değer ve mevcut sorunlar üzerine fikir alışverişinde bulundu.